„Green Action for Eco reaction“ Италија (Миланo) 26. Децембар 2023 – 03. Јануар 2024

Милано, лоциран у северном делу Италије, познат нам је као град моде, историје, културе и сада као домаћин Ерасмус+ пројекта “Green Action for Eco reaction”. Од самог упознавања са програмом и осталим учесницима, видели смо да ће нам овај пројекат остати у дугом и лепом сећању. Седам дана проведених у радионицама са младима из Португала, Турске, Хрватске, Македоније, Румуније и Италије изродило је много лепих тренутака, нових знања, познанстава и можда неких љубави? Први „радни“ дан смо провели у упознавању са домаћинима, програмом и осталим учесницима. Другог дана смо добили прве радне задатке које је требало извршити у самом граду. Трећи дан је био резервисан за приче о НВО и сваки тим  је представио неке од већих природних катастрофа које су се десиле на територији те државе у скоријем сећању, као и кораке и идеје који се могу или се примењују како би се сличне катастрофе спречиле или се њихове последице знатно умањиле. Kако је свакога дана други тим био задужен за организацију активности тога дана, четврти дан је био наше задужење, и тиме је нама био и најтежи. На програму су биле две симулације и креирање логотипа читаве размене. Последњи дан 2023. године, а пети дан пројекта протекао је у знаку прављења медијских кампања и промотивних видео материјала за исте, којима би се подизала свест корисника друштвених мрежа о битности екологије и самоодрживости.

Дочек Нове Године на тргу Дуомо је био интересантан, али више због друштва, дружења и авантуре, јер није било никаквог организованог програма. Седмог дана смо привели крају читав пројекат. Рађена је евалуација, подела YouthPass-ова, свако је открио свог „тајног пријатеља“ и први полазници су, на жалост, већ пошли својим кућама.

У вечерњим часовима, готово свакога дана, биле су организоване незаобилазне културне вечери, на којима смо се упознавали са другим земљама учесницама уз интересантне приче, занимљиве податке, песме, игре, специјалитете за јело и пиће и квизове знања.

Из Италије смо донели нова знања, искуства и дивна пријатељства који су збирно обогатили наше животе на многим пољима. Поздрављамо вас уз наду да ћемо се сретати у „зеленијим“ условима сваког следећег пута.