KA1 Eрасмус+ „RunCycle-ReCycle“

Аџине ливаде, смештене у срцу Србије, тачније у Шумадији, биле су дом двеју делегација из Србије и Бугарске на петодневном тренинг курсу под називом „Run CyrcleRecyrcle“. Овај пројекат је настао као идеја да споји спорт и екологију. Делегација из Србије, фокусирана на екологију, и делегација из Бугарске, више спортски оријентисана, током овог пројекта су размењивали идеје и искуства како би већ постојећу трку учинили више еколошки настројеном.

Првог дана, поред размене искустава, учесници овог пројекта су имали прилику да упознају прву модерну престоницу наше земље, као и да посете Музеј тополивницу који се налази у Крагујевцу, разговарају са људима задуженим за екологију тог града и покупе идеје за нове пројекте. Након кратког обиласка знаменитости, остатак пројекта су провели у предивном амбијенту надомак Крагујевца, где су разговарали о већ познатим праксама примене екологије у спорту и потенцијалним идејама за сам догађај у Бугарској.

Други дан био је посвећен спорту, где су се учесници упознали са важношћу бављења истим и где се Српска делегација упознала са Burgas run организацијом и дискутовала о вец постојећим проблемима као и потенцијалним решењима. Трећи дан био је резервисан за Еразмус+ и „Youth pass“, где се говорило о важности ових пројеката и њиховим позитивним утицајима на младе, а касније су учесници имали задатак да осмисле идеју за свој Еразмус+ пројекат. Четврти дан је послужио као увертира за завршни догађај, где су учесници организовали мини маратон како би у пракси симулирали трку и уочили евентуалне проблеме и уска грла у реализацији исте…

У рано јутро петог дана, делегација из Бугарске се упутила пут Бургаса како би са новим идејама кренула у реализацију догађаја Burgas run.

Вечерњи програм, поред културних вечери двеју земаља, на којима су учесници могли пробати разне специјалитете, учити о обичајима и култури комшија, употпуњен је плесном журком коју су домаћини пројекта организовали у сарадњи са плесним студијом Артиум.

Све у свему, пројекат „Run CyrcleRecyrcle“ успешно је објединио спорт и екологију кроз интензивну размену идеја и искустава између делегација из Србије и Бугарске. Кроз разноврсне активности и дискусије, учесници су не само истраживали начине како да учине трке више еколошки орјентисаном, већ су и разменили конкретне предлоге и стратегије за будуће пројекте. Културни и плесни део програма допринео је позитивној атмосфери и дубљем разумевању међусобних културних и националних обичаја као и упознавању.Ово искуство представља важан корак ка промоцији озбиљног ангажовања у оба сектора, пружајући инспирацију за будуће заједничке иницијативе. До следећег пута срдачан поздрав.