Ерасмус пројекат „Ecotopia 3“ (Берлин)

У Берлину смо провели дивних осам дана, где смо презентовали рад на друштвеној игри која се
развија од како је почео пројекат Ецотопиа. Првог дана смо се упознали са планом и програмом, радионицама које ћемо радити. Након тога смо издвојили време за упознавање осталих чланова размене и радили друге радионице.

Већ следећег дана смо представили своја знања из екологије и самоодржости кроз низ задатака које смо морали да одрадимо повезаних са урбаним деловима града и како их претворити у еколошки одрживе. Имали смо излетеу Берлину где смо обилазили значајне историјске споменике, „тура уличне уметности“ по којој је Берлин познат али и време да завиримо у будућност и које су могућности да се цивилизација и природаспоје и функционишу у хармонији без ремећења баланса на који је модерни човек већ навикнут у музеју будућности Футуриум-у.Трећи дан је био резервисан за презентацију друштвене игре коју су развили учесници из Украјине, где смо решавали проблеме из угла ликова које смо добили у игри, давали феедбацк и коментарисали о томе како се може унапредити. Следећи дан смо опет били у граду где смо се поделили у две групе и обилазили Урбан гарден у коме се на зеленој површини у сред Берлина узгајају различите врсте биљака, као и воће и поврће и слушали са којим проблемима се суочавају волонтери који ту раде; док је друга група ишла у посету фирми Груп Ф који раде на пројектима укључивања грађана у одлуке и промене у њиховом окружењу, при чему долази до успешне сарадње владе и грађана.

Сутрадан је представљена друштвена игра коју је развила делегација из Србије, објашњена су правила и принцип рада игре након чега смо одиграли и добили феедбацк од осталих учесника како је унапредити и побољшати. Циљ ових игара је првенствено едукација деце и младих, а затим и старијих грађана о екологији, самоодрживости и како то применити у граду у ком живе. Осим радионица о екологији и самоодрживости, имали смо прилике и за радионицу из области социал медиа манагемент као и Феедбацк-пеар то пеар, где су нам задати задаци које смо требали да одрадимо и презентујемо групи.

На овој размени смо проширили своја знања из области самоодрживости, научили нешто ново о механици и математичким прорачунима који су потребни како би се једна друштвена игра развила, као и како рекламирати и представити је на најбољи могући начин. Осим радионица, вечери смо проводили уз логорску ватру, музику и дружење до касних сати. Kао и незаобилазне културне вечери са обичајима и неким новим информацијама о државама учесницима које нисмо знали.