ОТКРИВАЊЕ АУТЕНТИЧНОСТИ: Србијe

Да ли нисте уморни од концепта туризма? Посетите место, направите неколико слика, обиђете „туристичке атракције“, купите магнет за препун фрижидер и крените кући. Да ли сте заиста посетили земљу ако нисте упознали њену културу, људе, гастрономију, начин живота и дешавања тамо?

Можда мислите да „одрживо путовање“ значи не користити авионе или аутомобиле и путовати искључиво аутобусом. Да, трудили смо се да користимо најеколошкије опције за превоз, али одрживо путовање иде далеко изван самог начина кретања. Реч је о постању путника уместо туриста, разговору са локалним становништвом, пробању њихове хране и обичаја, откривању региона, постање делом искуства уместо само посматрања из далјине, и најважније, остављању позитивног отиска после себе. Другим речима, трошите своје новце на правим местима и правите позитиван економски утицај својим путовањем на локалну заједницу, а не на туристичке замке.

Ако смо успели да задржимо вашу пажњу, молимо вас да наставите и откријете како смо се заронали у српску аутентичност за време 8 дана одрживог путовања у Шумадији.

Пут делегације Шпанске организације на Балкану (Србија)

„Наш пут почињу у Хрватској 31. јула 2023. године. Наш циљ: један месец одрживог путовања по Балкану. Уместо да трошимо новце на авантура парк у Сплиту, одлучили смо се за превоз бродом (3,15€) и просто провести 7 дана на малом хрватском острву откривајући истинску далматинску културу. Али ова прича је за другу објаву…

Брзо напредовање 7. августа 2023. године, „bla-bla car“ до Загреба и „Flixbus“ до Београда, локални аутобус до Крагујевца, културне престонице Шумадије и срце Србије.

Можда вам се чини да Србија није прва дестинација на вашем уму, али вам да нема бољег места за искуство ове давно изгубљене аутентичности. Вратите се временима када су људи још увек марили о куповини локалних производа, о изградњи заједнице, о конзумирању свеже и органске хране, о учењу о култури и традицијама и, пре свега, о повезивању са људима.

Иако је било једва недељу дана, низ непрекидних активности су нам могућиле да осетимо како је живети у Србији. Волели бисмо да можемо да објаснимо све детаље, али онда би ова објава заузела стране и цели фото-албум. Међутим, суштина је направити мали филм за оне који желе да се развију од туриста до путника без великих грешак, па ево најлепших момената нашег искуства и видео компилације на крају:

  • Посета селу Борач и традиционалном српском угоститељаком објекту „Кућа Вранића“: Замислите сеоско насеље фармера у самом срцу Србије, у подножју Борачког крша чији облик научници још увек не могу објаснити. Уместо да само пролазимо аутобусом као што то раде многе азијске групе туриста, позвани смо у традиционални ресторан на старом српском пољопривредном имању. Јели смо најбољу органску свежу храну у друштву породице, пса и мачака. И да, добили смо магнет, али као сећање на то колико је ово место било посебно.
  • Посета градској кући и састанак са туристичким радницима: Уз све, ово је био пројекат са циљем да се охрбри што више људи да ураде исто. У том смислу, одлучили смо се за састанак са представницима града који раде на развоју туризма Крагујевца и околине. Имали смо врло интересантне разговоре о будућности туризма и како га претворити у одрживу активност која ће бити од користи људима из Крагујевца и Шумадије. Саветник нам је затим поклонио позиве да сви идемо на локално такмичење у спремању гулаша.

  • Такмичење у гулашу: 120 рецепата за гулаш, 500 људи и пуно ракије. Ако је постојало место на којем смо могли научити о српској култури, то је то. Након догађаја зауставили смо се на малом штанду који је продавао љуту паприку. Власнику се наш пројекат толико допао да нас је позвао да следећег дана посетимо његову плантажу паприке.

  • Посета плантажи оштре паприке: Власник, његова жена и њихово троје деце дочекали су нас са домаћом ракијом, печеним крилцима и слаткишима. Српска гостопримливост је велики део чари ове земље. Посета је трајала неколико сати, за време којих смо сазнали све о љутим папричицама, њиховим сортама, укусу, боји и цени. Сви смо отишло са шакама пуних различитих чили паприка и љутим уснама.
  • Посета фабрици за производњу ракије и плесови салса, баћата и танго: Ујутру смо посетили „Подрум Певац“, локалну фабрику ракије, али једну од најпознатијих у земљи која извози на све континенте. Пробали смо превише ракија тог јутра, али како рећи „не“? Срби имају јак стомак. Након наше дозе ракије, локални плесни студио „Artium“ такође је чуо за нашу посету и позвао нас на њихову плесну журку на обали Гружанског језера. Неки од нас већ су знали неке кораке и одлично смо се провели.
  • ТВ звезде: Након посете градској кући, регионална телевизијска станица дала нас је угостила у јутарњем програму да поделимо наше досадашње искуство. Морали смо научити неколико речи на српском, али свакако нешто што нећемо заборавити.

  • Органско Митровић: Јесте ли се икада запитали какав је живот на фарми? Ова посета је за нас заиста била посебна. Забављали смо се са сваком животињом која је тамо живела, псом, три мачке, гускама и кокошкама, чак смо научили како миловати пчеле! Као што се каже, шлаг на торти, на крају смо уживали у традиционалној вечери са свежим органским поврћем. Данас, раскош не значи имати ресторан са Мишленовом звездом, роскош је поједена целокупна храна са састојцима који су брани на 5 метара од вас.

Посебна захвалност: Захвалност је вероватно најјачи осећај на овом путовању, прво „Еколошком удружењу фанова кампова“ и „О2 por la vida“ што су нам пружили ову прилику, свим суседима наших домаћина који су били гостопримљиви да понуде своје домове, своју традиционалну храну, па када је било потребно и своје аутомобиле или помоћ (истинско означавање заједнице). Велика захвалност и представницима општине града Крагујевца што су нас послушали и топло дочекали, и на крају, велико ХВАЛА свим локалцима који су нас третирали као свога и учинили да се осећамо као код куће.“

Ваши пријатељи са Гран Канарије

Ако желите да сазнате више о овом пројекту, или желите да учествујете у предстојећим, не колебајте се да контактирате ове дев оргнизацијена њиховим званичним каналима.