Органске Баште У Школама – Organic Gardens In Schools

Први пут у општини града Крагујевца у две основне школе, Еколошко удружење фанова кампова је заједно са децом изградило баште у школским двориштима. ОШ “Мирко Јовановић” и ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић” са којим наше удружење има сјајну сарању већ неколио година, су се са великом радошћу укључиле у пројекат “ЕкоАктив” и део истог (у које спадају и едукативне радионице везане за баштованство и здраву исхрану) спроводиле у дело.

Са великом радошћу, деца су исчекивала ове активности, и коначно, дочекали да се забаве, упрљају, засаде, заливају, постављају безброј питања и науче нешто ново кроз игру. Мишљења смо да је ово савршена активност да се најмлађима на креативан начин пренесе знање о процесу узгајања поврћа, да осете земљу у својим рукама, нежно засаде мале саднице паприке, парадајза, невена, посеју бели кукуруз и украсе свој мали баштенски кутак.

Свесни смо сви чињенице да природа губи трку са технологијом, и да је не тако давно био прави подухват родитеља да убеде децу да прекину игру и уђу у кућу те ручају/вечерају на време, данас је ситуација потпуно другачија, родитељи имају велики проблем да мотивишу децу да више времена проводе играјући се у природи.

Проблем су видео игрице, рачунари, мобилни телефони, друштвене мреже (које су неконтролисано свима доступне), и ту за учење о процесима у прирди нема довољно места, чак кад се о томе и говори на часовима “природа око нас” и сл. фали контакт са природом и развијање осећаја о важности очувања окружења.

Пројекти ове природе неће направити велике промене, али су бар покушај да се скрене пажња јавности, неколицини родитеља и деци да… ипак може и другачије! Утисак наших волонтера и учитељица чији су разреди узели учешће у активностима, су да је ово права активност за децу узраста од 6 до 10 година, да су сви са нестрпљењем чекали да се волонтери коначно појаве и крене изградња башти, да су са огромном жељом и жаром сви желели да сами засаде биљку.

Фотографије са садње на овом линку