Органске Баште У Школама (Крагујевац)

КОНАЧНО, имамо ту част да будемо прво удружење у Шумадији које ће на велика врата увести органско узгајање поврћа у дворишта градских основних школа. Идеја “Органске баште у школама” нису ништа ново у развијеним земљама, попут Јапана, Немачке, Данске, Финске и друге, које се могу похвалити високим друштвеним стандардом и што је још важније, знатно развијенијом еколошком свешћу у поређењу са земљама Балкана.

Наше еколошко удружење, већ неколико година уназад реализује активности које промовишу овај и сличне пројектне активности, и што више активности оних најмлађих у прирди. Пре само две године (кад нам је ова пројекта идеја била још у зачетку) имали смо активности са ђацима 3. и 4. разреда основних школа у граду на Лепеници, те заједнички са младим другарима планирали креирање башти у двориштима основних школа.

Град Крагујевац има слуха за пројекте ове врсте, и готово у целости финансијски подржава овај и још један пројекат нашег удружења за текућу годину.

Замисао наших волонтера је да у првом делу пројекта кроз креативну радионицу заједно са основцима у две школе формирамо прве баште у двориштима матичних школа, те у трајању једног школског часа, волонтери и ученици заједно уче о важности овог пројекта, као и вештини садње и бризи о биљним врстама.

Активности:

  • уређење простора за башту
  • ограђивање и заштита простора где ће се садити
  • упознавање са биљкама које ће се узгајати у башти
  • садња
  • украшавање баште
  • формирање распореда бриге о биљкама (заливање, уклањање корова, окопавање…)
  • презентација (од стране ученика) органске баште другим ученицима школе

Време и локација:

Среда – 30.05.2018 год.  ОШ “Мирко Јовановић” (од 17 часова)
Четвртак – 31.05.2018 год.  ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић” (од 17 часова)

Други део пројекта је планиран након летњег распуста, па ћемо заједно радити на припреми баште за јесење активности, проширивање истих као и убирање плодова. Свима је јасно да је циљ пројекта приближити природу деци и додатно оплеменити школска дворишта, а пре свега пренети знање и вештине младим генерацијама.