“Екологија И Опстанак” У Литванији

Плателај, Литванија (25.07.-03.08.2018.),
Земље учеснице: Литванија, Летонија, Грузија, Румунија, Јордан и Србија

У предивном природном окружењу места Плателај у Литванији одржана је омладинска размена на којој је учествовало седморо наших волонтера. Циљ пројекта, подржаног од стране Еразмус+ програма био је развити позитивне и одговорне ставове младих о очувању природних ресурса, затим размењивати мишљења о еколошким проблемима у нашим земљама и пронаћи решења које ће се примиенити након завршетка размене, као и промоције добрих примера смањења загађења животне средине.

Свака од земаља учесница је имала свој дан који је испунила интерактивним радионицама, креативним задацима, студијима случаја, тимски  игара, па смо тако стекли ново и развили досадашње знање о рециклажи, обновљивим изворима енергије, нултој потрошњи, природним богатствима земаља учесница и све то кроз динамичан и креативан рад.

Крај дана је био резервисан за културнe вечери где смо се упознали са културом, традицијом, обичајима, храном играма земаља учесница.

Наши волонтери су држали радионицу под називом “Его – еко систем” на којем смо разговарали о односима човека и природе, након чега је дошао задатак где је свака група показала позитивну и негативану страну човековог односа према природи, да би на крају предложили решења која ћемо ми као појединцима примењивати у свакодневном животу и учинити еколошку ситуацију за нијансу бољом. А на крају дана, а културно вече са другарима из Јордана, па смо тако након презентације, уз храну, пиће и игру преносили дух наших земаља на остале и уживали до касно у ноћ. 🙂

Поред свих ових дивних ствари, имали смо прилике да посетимо Национални парк Жемаитијос, затим популарно летовалиште на обали Балтичког мора Палангу, као и познати луксембуршки мариншку луку Клајпеду.

Такође смо имали организирани излет на језеро Плателај, па је тако читав један дан био резервисан за посету видиковцу, пешачење, пливање, веслање, истраживање … једноставно уживање. 🙂

Текст: Весна Јовановић, Ивана Николић
Фотографије: Ђорђе Асановић, Какха Мцхедлисхвили