ЕВС (EVS)

Волонтерски пројекти (раније познати као Европски волонтерски сервис – ЕВС) омогућавају младима из Србије 17–30 година да до 12 месеци волонтирају у некој од програмских земаља у оквиру програма Еразмус+. Млади волонтери имају могућност да допринесу свакодневном раду организације која их је угостила, као и да допринесу заједници у којој ће боравити, развијајући притом своја знања и вештине. На тај начин развија се међусобна сарадња, солидарност и толеранција међу младим људима у Европи, што доприноси јачању друштвене повезаности и афирмације активног грађанства међу младима. Волонтерски пројекат може укључити између једне младе особе и 30 младих особа, које могу да као волонтери отпутују појединачно или у групи.
Млади могу да учествују у волонтерским пројектима и бораве у некој од земаља Европе највише до 12 месеци, и то само једном у животу. Разлог овог правила јесте да се кроз Еразмус+ омогући волонтирање што већег броја младих различитог порекла, образовања и вештина. Млади са смањеним могућностима могу да добију додатну подршку како би се омогућило њихово учешће. Њима је омогућено да учествују у волонтерском пројекту једном у краћем временском трајању (од 2 недеље до два месеца), како би искусили добробити међународног волонтирања, и још једном у дужем трајању (од 2 месеца до 12 месеци).
Кроз учешће у волонтерским активностима у страној земљи млади волонтери имају прилику да развију своје социјалне и професионалне вештине и да допринесу сопственом образовном и професионалном развоју, а њихово искуство учења је формално признато кроз документ “Youthpass“, који сваки волонтер добија на крају волонтирања. Волонтерски сервис може да се одвија у различитим областима: раду са младима, култури, заштити животне средине, запошљавању младих, предузетништву, неформалном образовању, раду са особама са инвалидитетом, и другим темама које су значајне за заједницу.
Волонтерски пројекти су отворени за све младе старости 17–30 година без обзира на претходно образовање и искуство. Посебно се потенцира укључивање младих са смањеним могућностима. Млади људи са смањеним могућностима су они млади људи који су у неповољном положају у односу на своје вршњаке јер се суочавају са различитим препрекама у животу. Охрабрује се укључивање младих који нису имали прилике да раније путују и усавршавају се у иностранству. Волонтерски пројекти имају стандарде квалитета који су прописани у ЕВС Повељи.Како би се обезбедио квалитет волонтерских пројеката, све организације у Европи које желе да шаљу или примају волонтере кроз програм Еразмус+ морају бити акредитоване. Више информација о процесу акредитације доступно је на линку Акредитација.

Учешће младих из Србије у волонтерским пројектима је бесплатно, док су им покривени и трошкови боравка (становање, превоз, исхрана, здравствено осигурање, учење језика, и др.) за све време трајања волонтрског пројекта. У неким случајевима се може десити да су млади у обавези да покрију мањи део трошкова пута (уколико они нису у потпуности покривени од стране програма Еразмус+). Такође, волонтер сам сноси додатне трошкове који нису непосредно повезани са самим пројектом.Активности које се не могу организовати у оквиру волонтерских пројеката су: повремено и неорганизовано волонтирање, стручна пракса, студирање или стручно усавршавање у иностранству, итд. Наше удружење је једно од два из Крагујевца које је 2016. године добило акредитацију.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *