Први зелени зид на отвореном у Крагујевцу

Уоквиру активности пројекта Буди неко- буди ЕКО! које реализује наше удружење Eko fun камп у сарадњи са Канцеларијом за младе уз подршку града Крагујевца на зиду Канцеларије постављена је прва зелена инсталација. Ради се о популарном “зеленом зиду“ или вертикалном врту који урбану средину може да претвори у праву малу оазу.

Једна од лепих и корисних активности које ради наше удружење у циљу заштите и унапређења животне средине. Зелени зидови су данас веома популарни у свету и код нас и зид Канцеларије за младе је прва зелена инсталација те врсте у граду, а постоји још много локација којима би оплемењивање зеленим површинама добродошло и то све у циљу лепшег амбијента урбаних делова града и ради квалитетнијег живота наших суграђана. Град Крагујевац годинама успешно сарађује са удружењима и кроз конкурсна средства финансира 11 еколошких организација. Осим што раде важне пројекте у области заштите и унапређења животне средине, удружења раде на едукацији младих и друштва уопште, рекао је Зоран Прокић, члан Градског већа за заштиту и унапређење животне средине и најавио да су у наредној години за програме еколошких удружења и организација предвиђена већа средства.

Пројекат има за циљ да на неколико локација у граду формира зелене зидове, урбане џепове и одржи обуке и радионице о инфраструктурним могућностима града Крагујевца у погледу израде зелених кровова и додатног озелењавања слободних површина у урбаној средини. Поред младих радимо и са најмлађим суграђанима на додатном еколошком образовању о важности очувања и повећавања броја површина под зеленим покривачем у градском језгру и шире, рекао је Зоран Митровић, председник  удружења и истакао да је зид крагујевачке Канцеларије за младе први у Србији који је добио своју зелену уметничку димензију. Мислим да је веома важно да прва зелена инасталација буде на зиду Канцеларије првенствено због младих људи које канцеларија окупља а онда и зато што се налази у једној од прометнијих улица у граду а зелени зид једно од решења које урбану средину може претворити пријатнију за живот.