Омладинска размена у Немачкој – међународни камп (Штајеберг – 2017)

Омладинска размена у Немачкој – међународни камп (Штајеберг – 2017)Од 4. до 16. августа 2017, чланови Eko fun камп-а заједно са 35 активних младих волонтера из Курдистана, Белорусије, Русије, Немачке, Малавија и Гренланда, састало се у Штајербергу у Немачкој. На почетку семинара посетили смо бившу фабрику наоружања у време нацистичког режима, једину сачувану у Немачкој, и упознали се са присилном експлоатацијом радника за време другог светског рата који су доведени из окупираних земаља.
Након тога учесници су били подељени у три тематске групе. Свака група се бавила важним проблемом, који такође игра важну улогу у пројекту посећене заједнице. Теме су: образовање, еколошки прихватљиви начин живота и друштвени суживот и толеранција. Учесници су размењивали идеје у вези са овим темама, посетили различите пројекте, развијали заједничке идеје и позиције, и коначно развили мали пројекат који ће применити у својој земљи након размене.
Свака делегација ће касније остварити код куће један еколошки, један друштвени и један пројекат који се тиче образовања. У оквиру пројекта посетили смо и Парк пермакултуре, као и Слободну школу (Фрее сцхоол) која има посебан систем образовања у Немачкој. Представили смо и културу и обичаје наше земље и упознали се са културом земаља учесника са овог семинара.
Још фотографија на линку.