Омладинска размена у Малаги – „Youth voices for green change“

Иза нас стоји још један успешан пројекат, а овога пута дестинација је била прелепа и осунчана Малага у Шпанији. Поред тима из Србије друге земље учеснице су биле Литванија, Немачка, Шпанија, Македонија и Хрватска.
Српска делегација је жељно ишчекивала почетак пројекта чија је тема била климатске промене, загађење ваздуха и смањење емисије штетних гасова.


Први дан је био дан за упознавање где смо кроз разне игрице сазнали нешто ново о учесницима из других земаља.
Други дан је остављен за упознавање града Малаге кроз интерактивне игре и причу са пролазницима. Такође смо дискутовали о Ерасмус+, Youth pass-овима и промовисали Ерасмус Youth Exchange. Поред тога, искористили смо једну радионицу за промовисање NGO и нашег удружења, Еко фун камп, као и да причамо о позитивним еко праксама овог удружења. Kрај овог дана обележило је прво културно вече где су Литванија, Хрватска и Србија представљале своје земље. Тим из Србије је изабрао да представи Славу осталим учесницима, те је тако то вече прошло у певању, игрању и испробавању традиционалних слаткиша и сланиша.
Трећи дан је био и најважнији јер смо имали радионице на тему климатских промена и загађења у Свету, прицали смо о томе како се мозе смањити загађење у граду Малага и имали задатке да уочимо праксе које нису еколоске а налазе се у насем окружењу.
Четврти дан је био слободан дан и наши учесници су имали времена да обилазе разне градове Шпаније, као сто су Севиља, Марбеља, Гранада и слично.
Пети дан је остављен за обилазак ботаничке баште Малаге, где смо имали водича који нам је открио како успевају да очувају живи свет који је присутан јос од 19. века. У поподневмим сатима смо радили на промовисању Ерасмус пројеката. На крају дана је уследило друго културно вече где су своје земље представљали учесници из Турске, Македоније и Немачке. Научили смо доста нових ствари о тим земљама и пробали чувене специјалитете.
Шести дан пројекта је био и последњи са радионицама где смо откривали ко нам хе „сецрет фриенд“, причали о утисцима са пројекта, и разменили контакте.
За сам крај бих додала да је овај пројекат донео пуно нових познанстава, неке нове симпатије, доста слика и највисе од свега добрих и лепих успомена.


Hasta luego, amigas!❤
Софија Дмитровић