fbpx
Menu
Крагујевац:Радоја Домановића 12
:eko.fun.kamperi@gmail.com

Луткарски форум театар


Пројекат “Луткарски форум театар” је део већег пројекта који је настао на омладинској размени у Немачкој. Август месец је био изузетно богат активностима за волонтере нашег удружења, a једна од важних је био и камп – омладинса размена у Немачкој, где је поред земље домаћина учешће узело још три удружења. Поред већ поменуте Немачке, на кампу су земље учеснице биле још и Белорусија, Русија, представници Курдистана и Србије.

Луткарски форум театар

На кампу смо имали прилику да развијамо “мини пројекте” који ће се десити у октобру месецу у земљама учесницама размене, с тим у вези, време проведено на кампу смо користили развијајући пројектне идеје у мешовитим групама. Једна од идеја која је усвојена и у овом периоду се дешава у четири земље истовремено је и Луткарски форум театар.

Луткарски форум театар

Главни циљ пројекта јесте да се путем форум театра деци на креативан начин представи проблем са којим се сви сусрећемо – разне врсте дискриминација. У овом случају лутке су одлично оруђе како да се на занимљив начин представи једна ситуација која је већини позната – негативна реакција ђака на новог ученика у одељењу. Након одигране оригиналне верзије предтставе где су били сви елементи (негативног понашања) из свакодневнице, деца су пре свега кроз дискусију уочила проблем, декларисале негативца и жртву, пасивне посматраче и друге угрожене, а потом и изнели могућа решења.

Луткарски форум театар

Пошто су лутке збиља “освојиле” како наше волонтере тако и ђаке, сви су желели да први додирну лутке и заиграју у представи (мењајући неке од актера – све осим главног негативца).

Користимо прилику и да се захвалимо пријатељима из KOBA YAGI kreativne igračke чије креације смо користили у раду са децом. Збиља занимљив дизајн, играчке су пријатне на додир, лагане и згодне за руковање са детаљима који помажу у слободном развоју представа и лакоћи наступа актера истих. Велико Хвала!

Но, да не дужимо, на нашем сајту ћете ускоро имати прилику да прочитате цео текст мале представе, која је коришћена овом приликом. Представа која за тему има ненасилну комуникацију (горе описана и дочарана форографијама), као и еколошка представа, која за циљ има креативан начин учења основних еколошких принцима. Наша жеља је да кроз ове представе и пројектне активности којима се бавимо, на креативан и занимљив начин помажемо развијање нових гренерација, оних које ће за 20-30 година одлучивати и водити ово друштво.

Идејни творци текста представе су волонтери Еко фун камп-а.

 

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *