fbpx
Menu
Крагујевац:Радоја Домановића 12
:eko.fun.kamperi@gmail.com

“Екологија и опстанак” у Литванији


Плателај, Литванија (25.07.-03.08.2018.),
Земље учеснице: Литванија, Летонија, Грузија, Румунија, Јордан и Србија

У предивном природном окружењу места Плателај у Литванији одржана је омладинска размена на којој је учествовало седморо наших волонтера. Циљ пројекта, подржаног од стране Еразмус+ програма био је развити позитивне и одговорне ставове младих о очувању природних ресурса, затим размењивати мишљења о еколошким проблемима у нашим земљама и пронаћи решења које ће се примиенити након завршетка размене, као и промоције добрих примера смањења загађења животне средине.

"Екологија и опстанак" у Литванији

Свака од земаља учесница је имала свој дан који је испунила интерактивним радионицама, креативним задацима, студијима случаја, тимски  игара, па смо тако стекли ново и развили досадашње знање о рециклажи, обновљивим изворима енергије, нултој потрошњи, природним богатствима земаља учесница и све то кроз динамичан и креативан рад.

Крај дана је био резервисан за културнe вечери где смо се упознали са културом, традицијом, обичајима, храном играма земаља учесница.

"Екологија и опстанак" у Литванији

Наши волонтери су држали радионицу под називом “Его – еко систем” на којем смо разговарали о односима човека и природе, након чега је дошао задатак где је свака група показала позитивну и негативану страну човековог односа према природи, да би на крају предложили решења која ћемо ми као појединцима примењивати у свакодневном животу и учинити еколошку ситуацију за нијансу бољом. А на крају дана, а културно вече са другарима из Јордана, па смо тако након презентације, уз храну, пиће и игру преносили дух наших земаља на остале и уживали до касно у ноћ. 🙂

"Екологија и опстанак" у Литванији

Поред свих ових дивних ствари, имали смо прилике да посетимо Национални парк Жемаитијос, затим популарно летовалиште на обали Балтичког мора Палангу, као и познати луксембуршки мариншку луку Клајпеду.

"Екологија и опстанак" у Литванији "Екологија и опстанак" у Литванији

Такође смо имали организирани излет на језеро Плателај, па је тако читав један дан био резервисан за посету видиковцу, пешачење, пливање, веслање, истраживање … једноставно уживање. 🙂

Текст: Весна Јовановић, Ивана Николић
Фотографије: Ђорђе Асановић, Какха Мцхедлисхвили

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *